Vierhouten, het culinaire dorp op de Veluwe

Landgoederen

Landgoed Noorderheide
Noorderheide is een landgoed met een kapitale villa. Het dankt zijn naam aan het heideveld waaraan het ligt. Het landgoed werd in 1920 verworven door de familie Van Beuningen en de villa werd in 1939 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse havenbaron D.G. Van Beuningen. Hij liet de villa ontwerpen door architect Eschauzier. In de villa hingen jarenlang wereldberoemde schilderijen, die thans zijn ondergebracht in het museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam. Een deel van het landgoed is nu in handen van Staatsbosbeheer, die er een mooi wandelgebied van heeft gemaakt. Zo treft u een kilometer lange gemetselde beek met verval, stenen bruggetjes en verschillen kleine en grote aangelegde vijvers. Maar ook van  zwerfstenen gebouwde piramides in het Oostelijke deel van het landgoed, het grenst aan het Vierhouterbos. De grootste, de Victoriapiramide, is geheel verdwenen, maar de andere piramides, drie grote en een kleine, zijn nog aanwezig.

Verscholen Dorp
Een bekende bezienswaardigheid in het voormalig onderduikerskamp ‘’Verscholen Dorp”. Het dorp werd in de tweede wereld oorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers. Het bestond uit een aantal primitieve hutten, half ingegraven in de grond. Nu staan er nog 3 nagebouwde hutten. Eind oktober 1944 werd het dorp ontdekt door Duitsers die aan het jagen waren. Acht van de 86 werden gevangengenomen en gefusilleerd, de rest wist te ontkomen. Ter herinnering aan de gefusilleerde onderduikers is in 1995 een gedenksteen aan de Tongerenseweg geplaatst.


Heemtuin Heimanshof
Heemtuin de Heimanshof is één van de oudste heemtuinen van Nederland. Deze tuin werd in 1935 aangelegd door werkloze jongeren van de Arbeiders Jeugd Centrale, bij wijze van werkverschaffingsproject. De heemtuin ligt verscholen op het terrein van camping De Paasheuvel en is zelfs bij veel Vierhouters onbekend. De Heimanshof is een landschapstuin van 1/2 hectare waarin alle planten verzameld worden die van nature op de Veluwe groeien. Voor de Tweede Wereldoorlog was het in Proeftuin met een moeras (uitgegraven vijver) een en een weelde een planten, grassen en mossen uit alle delen van Nederland. Na de oorlog lag de tuin er jaren lang verwaarloosd bij. In de jaren 90 hebben vrijwilligers de heemtuin weer in ere hersteld. Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met eiken, een varenhoek, leemkuil, bloemenwei, moerasje en een muurtuin.