Vierhouten, het culinaire dorp op de Veluwe

Wandelroutes

Wandelen op de mooiste plekjes van Nederland. De afwisseling van landschap maar ook vele culturele weetjes komen op uw pad.
Veel routes zijn te downloaden per GPS of koop een wandelkaartbij de VVV. Vierhouten heeft midden in het dorp een VVV agentschap.

Expeditie Vierhouten
Maak een gezellige wandeling door het dorp en kom langs de mooie houtzaagwerken van Sander Boom. Prachtige kunstwerken. Voor jong en oud een aanrader.

Elspeetsche Heideroute (6, 9 of 17 km)
De Elspeetsche Heideroute loopt door de bossen, over de grote heide met mulle zandpaden tussen Vierhouten en Elspeet. Aan het einde van de Heidevelden loopt u door de bossen naar Elspeet waar u langs de schapenkooi komt. Startpunt: parkeerplaats Elspeetse heide, t’ Frusselt .

Noorderheide struinroute (7 km)
Sinds enige tijd heeft het Staatsbosbeheer de Noorderheide bij Vierhouten weer opengesteld voor publiek. Dit voormalige landgoed is een prachtig stukje natuur. De heide word afgewisseld met oude loof- en naaldbossen. Bijzonder uit cultuurhistorisch oogpunt zijn de zogenaamde piramides en waterwerken van Van Beuningen.
Start vanaf de parkeerplaats aan de Elspeterbosweg (richting Elspeet).
U volgt de paaltjes met een blauw schildje met wit poppetje erop.

Bergeltroute (4 km)
Deze Staatsbosbeheerroute begint van de parkeerplaats aan de Gortelseweg in het Vierhouterbos. Er wordt veel gebruik gemaakt van karrensporen. De route loopt door een spannend bos met beuken die zich in onmogelijke bochten wringen. U komt langs drie prehistorische grafheuvels en een pinetum met een bijzondere collectie naaldbomen.

Hendrik mouwenveld route (7 km)
Het Staatsbosbeheer heeft een prachtig route uitgezet langs de dennenbossen, eikenhakhoutbossen en een heideveld. Deze wandeling kom bijna langs het verscholen dorp. Het startpunt van deze route: parkeerplaats aan de Tongerseweg.
U volgt de paaltjes met een blauw schildje met wit poppetje erop.

Ommetje Over de Vodseberg (7,5 km)
Startpunt bij Dorpshuis Horsterhoek.
Een wandeling ten westen van Vierhouten. U wandelt door het bos en over de hei.
Een gebied met veel historie en bijzondere natuurwaarde.

Ommetje Door het Bos (9 km)
Startpunt bij Dorpshuis Horsterhoek.
Wandeling ten Oosten van het dorp Vierhouten.
Prachtig bos met historie. De vele grafheuvels zijn daarvan getuige, u gaat het zien.

 

Er zijn ook diverse startpunten voor Nordic walkingroutes in en om Vierhouten.