Vierhouten, hét culinaire dorp op de Veluwe

Wandelroutes

Wandelen op de mooiste plekjes van Nederland. De afwisseling van landschap maar ook vele culturele weetjes komen op uw pad. Veel routes zijn te downloaden per GPS of koop een wandelkaartbij de VVV.


Elspeetsche Heideroute (6, 9 of 17 km)
De Elspeetsche Heideroute loopt door de bossen, over de grote heide met mulle zandpaden tussen Vierhouten en Elspeet. Aan het einde van de Heidevelden loopt u door de bossen naar Elspeet waar u langs de schapenkooi komt. Startpunt: parkeerplaats Elspeetse heide, t’ Frusselt .


Noorderheide struinroute (9 km)
Sinds enige tijd heeft het Staatsbosbeheer de Noorderheide bij Vierhouten weer opengesteld voor publiek. Dit voormalige landgoed is een prachtig stukje natuur. De heide word afgewisseld met oude loof- en naaldbossen. Bijzonder uit cultuurhistorisch oogpunt zijn de zogenaamde piramides en waterwerken van Van Beuningen.
Start vanaf de parkeerplaats aan de Gortelseweg.


Veelzijdige Veluweroute (15 of 21 km)
Veelzijdige Veluwe is een mooie rondtocht over de uitgestrekte hei en door gevarieerd bos. Na de sloop van een kazerne heeft de natuur hier vrij spel. Dus u kunt kennis maken met een stukje natuur in ontwikkeling. Aan het einde van de tocht wandelt u noch langs een mooie kolk en over een boerenerf van een landelijk stukje vierhouten.
Startpunt: parkeerplaats hotel de Foreesten.


Bergeltroute (4 km)
Deze Staatsbosbeheerroute begint van de parkeerplaats aan de Gortelseweg in het Vierhouterbos. Er wordt veel gebruik gemaakt van karrensporen. De route loopt door een spannend bos met beuken die zich in onmogelijke bochten wringen. U komt langs drie prehistorische grafheuvels en een pinetum met een bijzondere collectie naaldbomen.
 

Hendrik mouwenveld route (4 km)
Het Staatsbosbeheer heeft een prachtig route uitgezet langs de dennenbossen, eikenhakhoutbossen en een heideveld. Deze wandeling kom bijna langs het verscholen dorp. Het startpunt van deze route: parkeerplaats aan de Tongerseweg.
Er zijn ook diverse startpunten voor Nordic walkingroutes in en om Vierhouten.